Inschrijven

Eenzaamheid

.

Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?

Iedereen kan zich periodes in zijn leven eenzaam voelen. Er zijn verschillende manieren om met eenzaamheid om te gaan. U kunt zelf al veel doen om eenzaamheid aan te pakken. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden of buren. Of u maakt gebruik van activiteiten die hulpverlenersorganisaties verzorgen.

Zelf eenzaamheid aanpakken
Wilt u zelf iets doen tegen uw eenzaamheid? Dan is er een aantal dingen die u kunt doen:

 • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
 • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander.
 • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vindt u een overzicht van activiteiten.
 • Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
 • Ga vrijwilligerswerk doen, knoop kleine gesprekjes aan met de mensen om u heen, doe mee met een workshop, cursus of (buurt)activiteit, etc
 • Op de website Eenzaam.nl vindt u meer informatie over hulp zoeken bij eenzaamheid.

Telefonische Hulplijn of chatten bij eenzaamheid
U kunt een telefonische hulplijn bellen of chatten als u zich eenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:

♥ De Luisterlijn
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 0900 - 0767 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

♥ Zilverlijn (Nationaal Ouderenfonds)
De Zilverlijn is een service voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door professionele vrijwilligers van het Ouderenfonds. Het telefoonnummer van de Zilverlijn is 0800 1325 (gratis). 

Deelnemen aan activiteiten van hulporganisaties
Verschillende hulpverlenersorganisaties organiseren activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan.
Bijvoorbeeld Humanitas, Power centra, het Doe Mee Huis, Stichting Present, Liberein, Manna het Leger des Heils of het Nationaal Ouderenfonds. Op de website Eenzaam.nl vindt u een overzicht van de activiteiten.

Voor vrijwilligerswerk kunt u kijken op de vacaturebank van M-Pact of binnenlopen in het Huis voor Taal & Meedoen in de Openbare Bibliotheek van Enschede (ma t/m vr van 10:00 tot 17:00 uur)

Voel jij je eenzaam?

Deze tips van therapeuten helpen je op weg
[Bron: Happinez]

Eenzaamheid neemt een steeds groter aandeel in in onze maatschappij. Ouderen zijn eenzaam, tieners zijn eenzaam, stadsbewoners zijn eenzaam, plattelandsbewoners zijn eenzaam. Volksgezondheidsexperts houden zich dan ook en masse bezig met onderzoeken en remedies op bevolkingsniveau. In de tussentijd zijn er ook kleinere stappen die je zelf kunt zetten om het knagende gevoel van eenzaamheid van je af te laten glijden.

Elk van de volgende zeven tips komt van een therapeut die je een concreet handvat wil geven om je minder eenzaam te voelen in je dagelijks leven.

 • Oefen met small talk
 • Leer je eigen gezelschap waarderen
 • Investeer tijd en aandacht in het maken van vrienden
 • Werk tegelijkertijd aan een connectie met de buitenwereld en een connectie met jezelf
 • Onderzoek de kern van je eenzaamheid
 • Verdiep je in je familiegeschiedenis
 • Omarm wie je bent 

Lees hoe je deze tips in praktijk kan brengen.

Zoek of word een maatje

We kunnen allemaal weleens wat hulp gebruiken of hebben behoefte aan een praatje op z'n tijd. Veel mensen krijgen die hulp van familie, vrienden of buren, maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Het is dan fijn om te weten dat je in contact kunt komen met hulpbieders die uit de buurt komen en met alle plezier een handje komen helpen! Zo iemand noemen we een 'Maatje'.

Een Maatje kan een lotgenoot, een leeftijdsgenoot of gewoon iemand zijn die het leuk vindt om tijd met een ander door te brengen. Je kan zelf een Maatje zoeken maar je ook opgeven om een Maatje voor iemand anders te worden. Op die manier help je niet alleen een ander maar ook jezelf.

Aanpak eenzaamheid

Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt. Dan kan het leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen en hart- en vaatziekten. Gemeenten, sociale professionals en inwoners spelen een cruciale rol bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Maar wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid? En hoe kun je op een systematische en duurzame manier aan de slag gaan?

MOVISIE heeft een Wat werkt bij- dossier aangelegd dat informatie over werkzame factoren bij de aanpak van sociale vraagstukken geeft, gebaseerd op de laatste stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. Een overzicht van deze dossiers is te vinden op: www.movisie.nl/weten-wat-werkt

Over eenzaamheid hebben ze volgende (PDF)stukken:

Zoek of word een maatje

Noteer alvast:

Aanpak eenzaamheid