Inschrijven

Tom en zijn gezin hebben een maatje

‘Tijd met het gezin én iemands dag maken, perfect toch?’

BRON:

indebuurt.nl


DOOR: Romy Wesselink 24 december 2019

Sociaal zijn, kunnen delen en omkijken naar een ander. Hele mooie normen en waarden die eigenlijk standaard zouden moeten zijn. Dat wil Tom zijn kinderen in de opvoeding meegeven. Hij doet dat door wekelijks met zijn gezin langs te gaan bij een oudere dame. Wij spraken hem hierover.

Papadag
Tom begon met het vrijwilligerswerk toen hij een invulling van zijn papadag zocht. Niet omdat hij zich verveelde, maar om iets zinvols te doen met de kleine. Via M-Pact kwam hij in contact met een oude dame uit Lonneker. “Iedere woensdag ging ik samen met de oudste bij haar langs. Ze kon niet lopen, dus vaak nam ik haar in de rolstoel mee naar buiten. Eerst nog met de kleine mee in de draagzak, later ging hij met zijn eigen loopfietsje.”

Zo simpel
Een leuke dag voor de oudere dame, en ook voor Tom en zijn zoon. “Het kan zo simpel zijn. Even een stukje wandelen, een kop koffie drinken bij het plaatselijke café. Een kleine moeite voor mij, maar voor de mevrouw heel fijn. Helaas is ze ongeveer twee jaar geleden overleden. Ik twijfelde geen moment toen de vraag kwam voor een nieuw maatje.”

Nieuw maatje
En die kregen ze toegewezen, al was het eerst wel lastig iemand te vinden die een heel gezin wou ontvangen. Want door gezinsuitbreiding gaan vriendin Nienke en de jongste zoon nu ook mee. “Iedere zondag gaan we met zijn vieren langs bij een vrouw uit Enschede. Ze heeft één dochter, die zo vaak mogelijk bij haar langsgaat. Maar zij kan natuurlijk ook niet elke dag. Dat wij een dag voor haar wilden opvangen kwam heel goed uit.”

‘Je moet het zien als een investering in je gezin, als tijd samen’

Investering
Een nobele invulling van de zondag, die helemaal niet zoveel tijd in beslag neemt als mensen vaak denken. “De eerste reactie die ik altijd hoor als het over vrijwilligerswerk gaat is ‘daar heb ik geen tijd voor’. Daar zijn wij het dus niet mee eens. Je moet het zien als een investering in je gezin, als tijd samen. Wat is er vervelend aan iedere zondag ongeveer anderhalf uur met je gezin samen zijn? En als je door daar één iemand bij te betrekken diegene ook een mooie dag kan geven, dan is dat toch perfect?”

Klein gebaar
De invulling van het vrijwilligerswerk is voor iedereen anders. Maar veel moeite hoeft dat verder niet te kosten. “We nemen de vrouw in de rolstoel mee naar buiten als het weer het toelaat. De kinderen gaan dan lekker voetballen in het park. Of we komen langs om koffie te drinken.”

Niet alleen de dame geniet van de bezoekjes, Tom, Nienke en de kinderen doen dat ook. “De kinderen vragen altijd wanneer we weer naar mevrouw gaan. Ze worden daar natuurlijk verwend met chips en chocolade en soms wordt ze een euro toegestopt.”

Geslaagd
Naar onze mening een prachtig voorbeeld van de ideale kerstgedachte: omkijken naar een ander. Het mooiste voorbeeld geeft Tom zelf. “Ik kocht samen met de oudste vuurwerk. Even later kwam hij bij me om te vragen of we ook wat vuurwerk konden geven aan de oude dame, want zij had nog niks. Of ze blij is met vuurwerk betwijfel ik, maar als we de kinderen sociaal zijn, kunnen delen en omkijken naar een ander willen meegeven, dan is dat volgens mij wel gelukt.”