Inschrijven

Week van de Alfabetisering 2019

Van 09 t/m 13 september 2019

Met de Week van de Alfabetisering zet Stichting Lezen & Schrijven zich samen met zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede. 

Activiteiten in Enschede
In de Openbare Bibliotheek van Enschede aan de Pijpenstraat 15 zullen er in deze week tal van activiteiten plaatsvinden voor de bewoners van Enschede waaraan natuurlijk ook het Huis voor Taal & Meedoen zal deelnemen! 

Zo wordt er bijvoorbeeld een Netwerkbijeenkomst voor Taalmaatjes & Deelnemers georganiseerd op 6 september in de "Bieblab" en meer. Houdt daarom deze pagina in de gaten, updates zullen na de vakantie zo snel mogelijk volgen!

AANMELDEN voor activiteiten
Via de website van "week van de aflabetisering" kan je kiezen uit een aantal thema's waarvoor je jezelf kan aanmelden. Na het aanmelden word je gebeld en dan kijken ze samen naar wat jij wilt leren in deze "week van de alfebetisering" en welke activiteiten daarvoor zijn aangemeld door de plaatstelijke organisaties. Leren kan alleen of in een groepje. Het kan vaak gratis en natuurlijk bij jou in de buurt.

Wil je niets missen?
Meld je dan aan voor onze M-Pact Nieuwsbrief. Eind augustus/begin september zal de eerste nieuwsbrief weer verschijnen! 

PROGRAMMA

WEEK van de ALFABETISERING

MA 9 september
Lezing in de centrale bibliotheek van 19.30-21.30 door Ozcan Akyol “Eus” over het belang van lezen en boeken. Zijn persoonlijke geschiedenis maakt aantoonbaar wat lezen hem gebracht heeft. Muziek wordt verzorgd door Trio 054 waaronder Ton Ouwehand. (Nederlandse nummers)

Inloop: vanaf 19:00 uur
Plaats: Centrale bibliotheek: Bieblab (eerste etage)
Kosten: 5 euro
Doelgroep: Statushouders ,taaldocenten/taalvrijwiligers ,NT 2 ers, iedereen die in lezen en literatuur geinteresseerd is.

DI 10 en WOE 11 september
Met de collega's en bezoekers van "Huis voor taal en mee doen" samen de taalquiz spelen.
Locatie: Bibliotheek Enschede,
Pijpenstraat 15, Enschede

WOE 11 & DO 12 september

Op 11 en 12 september 4 inspirerende ontmoetingen. Voor ontmoetingsgroepen in de wijken . Een laaggeletterd iemand vertelt zijn/haar verhaal .Daarnaast deelt een migrant rolmodel m/v die letterlijk en figuurlijk van ver gekomen is haar/zijn zoektocht in Nederland.

VR 13 september
Onze stadsdichter Jos Eertink leest zijn stadsgedicht van september voor in lunchcafé Stoet 1230-13.30. de juniorstadsdichter zal vermoedelijk ook van de partij zijn

.Toegang gratis.

ZA 14 september
OPENDAG TALEN in de 
Bibliotheek Enschede
Tijd: 11:00 - 14:00 uur
Pijpenstraat 15
7511 GM Enschede

.Toegang gratis.

BOEKENMARKT Alifa
Tijd: 10:00 - 14:00 uur
Pathmossingel 200
Enschede

.Toegang gratis.