Inschrijven

Vrijwilliger in het zonnetje

Van niets naar werk

Door: Johan Ghijsels

Ik stap de deur van "Sporthal de Brug" binnen en zeg, tegen de eerste man die voor mijn neus staat :"Ik ben op zoek naar Wiebe Jongsma".
"Dat ben ik", antwoordt een man in trainingspak. Ik stel me voor en geef hem een hand; ik ontmoet de koning van "Sporthal de Brug".
Om 7 uur 's morgens is hij al bezig om de groep van 8 uur te ontvangen in schone kleedkamers en als de avondgebruikers komen zijn de kleedkamers opnieuw schoon. Verder is Wiebe altijd bezig met regelen en kleine reparaties. Het interview wordt steeds onderbroken door mensen die van alles aan Wiebe willen vragen. Kalm geeft Wiebe aanwijzingen en zegt dat hij komt als het interview is afgelopen. Wiebe heeft alles onder controle in zijn werk en in zijn privéleven. Er is een tijd geweest dat het helemaal anders was.

Wiebe was 16 jaar toen hij, zonder diploma, van school ging en van zijn vader werk moest zoeken. Hij heeft van alles gedaan waaronder werken in een snackbar en bij een meubelmakerij.
In 1998 was er sprake van een echtscheiding waarna hij alleen achterbleef in zijn huis. De eenzaamheid kroop als een sluipmoordenaar zijn gedachten binnen terwijl de deurwaarders rammelden aan zijn voordeur. Wiebe had niemand met wie hij naar een oplossing kon zoeken. De neerwaartse spiraal hield Wiebe stevig in zijn greep totdat er een brief kwam van de wethouder.

Wiebe moest verschijnen bij een van de eerste DOEN! beurzen. Hij werd aangeboden om vrijwilligerswerk te gaan doen en hij koos voor Avanti; waar hij als vrijwilliger onderhoud deed aan de sportvelden en daarnaast ‘Manusje van alles’ was.  Om 9.00 uur beginnen was, voor veel mensen die vrijwilligerswerk moesten doen, een te grote drempel. Er waren mensen die na één keer te zijn geweest, daarna nooit meer kwamen opdagen. Wiebe begon gewoon om 9.00 uur en zag zijn sociale contacten toenemen. Wiebe voelde zich steeds meer gesteund door de mensen om hem heen en pakt steeds meer uit eigen initiatief op.  Hij knapte de stoelen in de kantine op, schonk koffie in een keet op het terrein en soms toverde Wiebe deze keet zelfs helemaal om tot snackbar.  De meubelmakerij en de horecaervaring kwamen hem hierin nu goed van pas.

Na 5 jaar, met hart en ziel vrijwilligerswerk te hebben gedaan, kwam algemeen directeur van Avanti, Barry Siero op het idee om Wiebe te interesseren voor een baan bij Sporthal De Brug. "Jij heb zoveel voor ons gedaan. Lijkt die baan bij de Brug wat voor jou" vroeg hij Wiebe, die natuurlijk met beide handen zijn kans greep. Hij werkt nu al 3 jaar bij de Brug. In die 3 jaar is Wiebe met hulp van de stadsbank en de juiste mensen in zijn sociale netwerk, binnenkort helemaal schuldenvrij.  Dan hangt Wiebe de vlag uit en gaat hij genieten van zijn financiële zelfstandigheid. Bij het afscheid vertelt hij nog een keer de lessen die hij heeft geleerd:" Vrijwilligerswerk moet je zien als een kans om de juiste mensen te ontmoeten die je helpen om je leven op het juiste spoor te zetten. Om 9.00 uur naar je werk gaan moet je zien als het begin van een nieuw hoofdstuk. Je moet er niet voor weglopen"