Inschrijven

Met aandacht voor de mantelzorger

Zorgvrijwilliger, mantelzorg ondersteuning

Een mantelzorger ziet zichzelf zelden als iemand die hulp nodig heeft maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij geen hulp kunnen gebruiken! In tegendeel zelfs.

Zorgvrijwilliger gaat verder dan de zorgverlichting van vaste mantelzorgers; zoon, dochter of echtgenoot.

Momenteel is Nelleke ten Pas, 27 jaar, een waardevolle medewerker van M-pact en SIZ Twente. Vanaf oktober zal zij echter de Zorgvrijwilligers loslaten om zich te richten op haar andere werkzaamheden bij SIZ Twente. Afgelopen maanden heeft zij daarom haar M-Pact collega Willy Oomen ingewerkt en met zorg de werkzaamheden overgedragen.

Vlak voor het vertrek van Nelleke bij M-Pact, heeft onze reporter Johan Ghijsels een interview met haar afgenomen die we graag met je delen.
Vanaf oktober 2018 zal Willy Oomen het aanspreekpunt zijn voor de Zorgvrijwilligers Enschede.

We zijn voortdurend op zoek naar de juiste zorgvrijwilligers

Door: Johan Ghijsels                

Nelleke heeft toegepaste gerontologie gestudeerd. Een gerontoloog houdt zich bezig met de kwaliteit van leven van ouderen en speelt in op hun wensen en behoeften. Omdat toegepaste gerontologie een brede opleiding is en vergrijzing een grote noemer waaronder veel aspecten van ouder worden vallen, heeft Nelleke gekozen voor een specialisatie van mantelzorg en dementie. Ze heeft gewerkt voor de Stichting informele zorg Twente (SIZT). Hier heeft ze veel vrijwilligers gekoppeld aan een vraag of een behoefte. Ze kan niet alleen inschatten of mensen bij elkaar passen maar is zich bewust van de maatschappelijke invloeden. Het gaat volgens Nelleke verder dan zorgverlichting van vaste mantelzorgers; zoon, dochter of echtgenoot. Als deze mantelzorgers zichzelf wegcijferen en geen vrije tijd hebben, kan er ergens anders een probleem ontstaan; gezinsproblemen, problemen op het werk, in de opvoeding van kinderen of op school. Het is deze maatschappelijke context waarin de waarde van vrijwilligerswerk bekeken moet worden. Het gaat er om dat de vrijwilliger zich bewust is van een vrijwillige handreiking en niet alleen om de vraag of het leuk is voor de vrijwilliger. Van de beloning wordt je niet rijk in euro’s maar rijk aan inzichten en geluksmomenten. De inzet van een vrijwilliger wordt erg gewaardeerd.

Nelleke vertelt hoe zij bij een eerste kennismaking een oude mevrouw heeft gekoppeld aan een man en zijn zoontje van 1 jaar. Het zoontje had geen oma en de man wilde zijn zoontje laten zien wat een oma hebben zou betekenen. Die mevrouw werd enthousiast en wilde meteen wandelen. Nelleke ging mee om die mevrouw te duwen in haar rolstoel en de vrijwilliger duwde zijn zoontje in de buggy. De hele weg hebben die mevrouw en het kindje hand in hand gereden en er ontstond een warme band. De vrijwilliger en zijn zoontje hebben vervolgens tot het overlijden van de mevrouw, elke woensdagmiddag met haar gewandeld.

Als Nelleke een match voor je heeft dan laat ze je niet bungelen met alleen maar goede bedoelingen maar helpt bij het aangeven van je eigen grenzen en staat klaar om je helpen. Niet alleen met advies. Nelleke geeft de cursus omgaan met dementie en organiseert bijeenkomsten waarbij ook studenten van Saxion worden uitgenodigd om dieper op de vrijwillige zorgverlening in te gaan. Al deze verdiepingen maken de vrijwilligers waardevoller. Niet alleen waardevol voor M-pact maar ook voor de vrijwilliger en het werk dat zij verrichten.

Willy Oomen, 48 jaar is inmiddels ook aangeschoven. Willy en Nelleke zijn collega’s. Zij werken allebei voor M-pact. Willy is behalve moeder, eigenlijk fysiotherapeut en heeft veel in Duitsland gewerkt en heeft daarna een paar jaar in Enschede een project gedaan met peutergymnastiek. Een goede fysiotherapeut weet mensen zover te krijgen oefeningen te doen die niet leuk zijn maar belangrijk als men wil genezen. Het vereist mensenkennis en empathie. Na vele jaren als fysiotherapeut blijven die mensenkennis en empathie voor Willy nog steeds een uitdaging en geven haar een ervaren uitstraling. Ze is vastberaden om nog steeds door te groeien. Ook met andere talenten. Zo heeft Willy een film gemaakt samen met SIVE; Stichting Interculturele Vrouwen Enschede.

Het is een fijne geruststelling voor M-pact dat Nelleke en Willy samen de coördinatie van zorgvrijwilligers voor hun rekening nemen. Willy wil benadrukken dat er niet alleen vrijwilligers voor ouderen nodig zijn maar er is ook vraag en behoefte van jongeren. Jongeren met bijvoorbeeld angsten of een beperking. Het zijn een groot aantal verschillende behoeften en vragen waar Nelleke en Willy voor een passende oplossing in mee kunnen denken. Ze zijn ‘makelaars’ geworden in zorg op maat, op behoeftes, op vragen, in mensen blij maken en in het delen van kennis. Met de zorgvuldigheid waarmee Nelleke en Willy hun werk invullen wordt een groeiende behoefte aan vrijwilligers en een veeleisende deskundigheid om mensen aan elkaar te koppelen zichtbaar. Zou het een nieuwe afstudeerrichting bij Saxion kunnen worden? Ik kan niet in de toekomst kijken maar ik hoop dat een goed gesprek, een kopje koffie, een wandeling of samen eten koken altijd de pleister mag blijven die we elkaar zo af en toe op een zere plek mogen plakken.


ZELF ZORGVRIJWILLIGER WORDEN
Is 'Zorgvrijwilliger' jou op het lijf geschreven? Bekijk hier onze vacature en neem contact op met Willy voor een kennismaking en intake gesprek.

Kom naar de Maatjesmarkt Enschede!

Net als vorig jaar wordt er weer een Maatjesmarkt gehouden in Prismare. Tijdens de Maatjesmarkt presenteren verschillende organisaties zich. Elke organisatie heeft zijn eigen specifieke doelgroep en mensen kunnen zich aanmelden om voor een organisatie een maatje te zijn.

Lees meer over de Maatjesmarkt 2018

Meer informatie over Maatjes en/of Zorgvrijwilligers vind je HIER