Werven en behouden van vrijwilligers voor jouw organisatie!
Hier vind je alle tips en tricks voor het werven én behouden van vrijwilligers voor jouw organisatie.
Hier vind je alle tips en tricks voor het werven én behouden van vrijwilligers voor jouw organisatie.
Hoe vind je nou eigenlijk vrijwilligers? En als ze bij je aan de slag zijn, hoe zorg je er dan voor dat ze niet door de achterdeur weer weg glippen?
Op deze pagina vind je al onze tips en tricks over het werven en behouden van vrijwilligers.
Dat begint al bij een vacature-tekst, maar loopt door tot en met de waardering die je aan je vrijwilligers laat zien.
Tips Top 10
1: Laat jouw medewerkers als ambassadeurs werken! Zij kunnen vaak goed inschatten of iemand bij de organisatie past. Enthousiasme steekt aan en je zou zelfs een wervingsbonus kunnen overwegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cadeaubon of bos bloemen.
2: Maak gebruik van de vrijwilligers van partnerorganisaties. Vaak wordt er samengewerkt tussen verschillende organisaties. Zij hebben waarschijnlijk ook vrijwilligers! Ga eens in gesprek met elkaar en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Misschien wil dat ene bestuurslid wel op 2 plekken actief zijn. En kun jij jouw (social)media-medewerker eens vragen om de andere organisatie te ondersteuner.
3. Pak het professioneel aan. Jij bent niet de enige organisatie die vrijwilligers zoek. Kondig dus duidelijk aan welke vrijwilligers je zoekt en zorg dat het aantrekkelijk is om bij jou aan de slag te gaan.
4: Gebruik je digitale 'stoepborden'. Je website, nieuwsbrief en (social)media kun je ook inzetten voor het werven van vrijwilligers. Via die wegen kun je veel informatie verspreiden en aandacht vragen voor jouw vrijwilliger vacatures.
5: Zorg voor een goede eerste indruk. Net als bij sollicitaties is de eerste impressie bepalend. Zorg dat de ontvangst goed geregeld is, neem de tijd en bereid voor wat je wilt vertellen.
6: Sluit aan bij de kwaliteiten van de vrijwilliger. Elke vrijwilliger heeft eigen kwaliteiten en talenten. Maak hier gebruik van! Als iemand goed is met het schrijven van teksten, laat diegene dan artikelen maken voor de promotie van de organisatie. Is iemand goed met cijfers, misschien kan diegene dan als penningmeester aan de slag. Hierdoor doet de vrijwilliger iets wat hij/zij leuk vindt en zal langer bij jou actief willen zijn.
7: Sluit aan bij de beschikbaarheid van de vrijwilliger. De laatste jaren zien we dat mensen minder structureel ingezet willen worden. Maar mensen willen nog altijd graag iets doen voor een ander! Ga dus in gesprek en wees flexibel met de werkdagen- en tijden. Misschien wil iemand om de week komen helpen, of voor een (korte) periode. Kijk hierin naar de mogelijkheden! Maak bijvoorbeeld groepjes van 4 vrijwilligers om 1 cliënt heen. Of kijk of de werkzaamheden anders ingedeeld kunnen worden.
8: Zorg voor een goed waarderingsbeleid! Jou vrijwilliger zet zich belangen- én kosteloos in voor jouw organisatie. Het minste wat je kunt doen is de vrijwilliger (regelmatig) aanspreken en persoonlijk bedanken voor de inzet. Een kleinigheidje, kerstborrel of zomer-barbecue is natuurlijk ook leuk! Op de pagina 'waardering' vind je nog meer leuke tips.
9: Gebruik ervaringsverhalen. Door verhalen te vertellen maak je je organisatie menselijker en creëer je een emotionele band met de potentiële vrijwilliger.
10: Werf het hele jaar door. Beginnen met werven als de vrijwilligers echt nodig is, is eigenlijk al te laat. Zorg dat je het hele jaar aandacht besteed aan het werven van vrijwilligers. Mocht je niet direct een plek voor ze hebben, bespreek dan of gedeeltelijke inzet mogelijk is. Of tijdens op een andere locatie of organisatie. Zo houd je ze wel in beeld.
Vacatures schrijven
Hoe schrijf je nou een boeiende vacature? Hoe trek je de juiste mensen naar jouw organisatie? We helpen je verder!
Hoe schrijf je nou een boeiende vacature? Hoe trek je de juiste mensen naar jouw organisatie? We helpen je verder!
Bepaal je doelgroep
Wees eerlijk
Gebruik humor!
Behouden van je vrijwilligers
Stromen de vrijwilligers net zo hard uit als dat ze binnen komen? Dan heb je de achterdeur waarschijnlijk wagenwijd open staan. Maak er een kiertje van met deze tips.
Stromen de vrijwilligers net zo hard uit als dat ze binnen komen? Dan heb je de achterdeur waarschijnlijk wagenwijd open staan. Maak er een kiertje van met deze tips.
1: Zorg voor waardering voor jouw vrijwilligers! Op de pagina 'waardering' kun je hierover meer tips en tricks vinden.
2: Begeleid je vrijwilligers op goede wijze. Elke vrijwilliger heeft tot een bepaalde hoogte begeleiding nodig. Dit kan wisselen van dagelijks contact, tot een maandelijks of kwartaal contactmoment. Dit is afhankelijk van de werkdagen en wensen van de vrijwilliger en de organisatie.
3: Een goede inwerkperiode is erg belangrijk! Hierin leert de vrijwilliger de organisatie en werkzaamheden écht kennen. Het kost energie om alle nieuwe informatie te onthouden. Pas de looptijd van de inwerkperiode dus aan op de individuele vrijwilliger voor je.